Recensies voor Tijgerkop

NBD Biblion

Tijgerkop / Mingfang Wang. - Eerste druk, Bodegraven : Paris Books, [2017]. - 287 pagina's; 20 cm.

Autobiografisch relaas van de Chinese Mingfang Wang. Als kind van twaald komt ze naar Nederland. Tien jaar later heeft ze een hbo-diploma en begint ze een kledingwinkeltje in Rotterdam met een vriendin. Haar broertje koopt een Chinees restaurant in Hilversum, maar kort daarna wordt hij ziek en overlijdt. Mingfang erft als 30-jarige het restaurant en neemt het roer over. In dit boek blikt ze terug op haar leven tot nu toe. Ze gaat o.a. uitvoerig in op wat ze meemaakt als restauranteigenaar en de werkwijze - en haar frustratie daarover - van de IND, UWV en de Inspectie SZW. Al met al biedt dit goed geschreven boek een uniek inkijkje in het leven van de doorgaans erg gesloten Chinese gemeenschap in Nederland. De lichtvoetige, mild-ironische toonzetting maken het een prettig leesbaar boek. Leuk en interessant voor iedereen die wel eens Chinees eet, maar ook voor sociale wetenschappers (cultureel-antropologen), beleidsmakers en journalisten.

Recensent: Drs. M.H. Langelaan

Marjon Nobbe, Uitgelezen

“Ik kreeg dit boek ter recensie aangeboden en wat ben ik blij dat mij dat ten deel gevallen is. Nogmaals mijn dank daarvoor.”

“Je neemt een kijkje in de Chinese cultuur en je wordt geraakt door haar woorden.”

“Ze zijn ontroerend en direct en tonen een sterke vrouw die verlangt naar een leven voor zichzelf.”

“Ook de betekenis van Tijgerkop wordt duidelijk. Wil je weten wat dat is: ga het boek lezen! Het is de moeite waard.”

Lees de volledige recensie op de website van Uitgelezen

Hanneke Tinor-Centi

“De Chinese cultuur in Nederland is vrij gesloten en dat maakt het boek van Wang tot een openbaring.”

“Tijgerkop geeft inzicht in een cultuur die ‘wij’ nauwelijks kennen. Wang heeft, met haar plezierige schrijfstijl er een boek van weten te maken dat zich laat lezen als een roman.”

Lees de volledige recensie op de website van Hanneke Tinor-Centi

Blije Boekenwurm

“Al vanaf de eerste bladzijde zat ik midden het verhaal. Mingfang kan beeldend schrijven en ik zag het voor me.”

“Mingfang schrijft over het wel een wee in een Chinees restaurant. Dat is soms toch ingewikkelder dan ik dacht.”

“Mingfang neemt de lezer ook mee naar haar jeugd in China. Ze vertelt ook over haar band met haar vader.”

“Ik vind Tijgerkop een erg leuk boek. Het is vlot en beeldend geschreven. Een absolute aanrader.”

Leeskost

“In dit boek gaat er een wereld voor de lezer open, een Chinese wereld waarvan de klant voor de bestelbalie van het restaurant geen weet heeft.”

“De auteur heeft een vlotte hand van schrijven en ze vertelt boeiend over de mysteriën van de gesloten Chinese gemeenschap.”

“Ze heeft zich staande gehouden in het restaurant van haar broer, ze heeft een nieuw bedrijf mee opgebouwd en als klap op de vuurpijl laat ze de lezers kennismaken met een wereld die wij niet kenden.”

“Een prestatie van formaat.”

Lees de volledige recensie op de website van Leeskost

Linda de Haan, via Facebook

Ik heb zojuist je boek uitgelezen, wat een heerlijk en eerlijk boek.

In een ruk achterelkaar door gelezen, je schrijft zo mooi. Het is net alsof je met jou aan een grote tafel zit, bak koffie erbij en jij vertelt. Ik heb aan je lippen gehangen 😀, niet letterlijk natuurlijk.

Het verhaal, hoe je hier gekomen bent, de problemen met de Nederlandse wetgeving, waar ook de Nederlandse ondernemers gek van worden, je strijd om van je restaurant een succes te maken, de problemen met de verkoop.. Ik heb veel bewondering voor je. Verder ben ik ook blij dat ik al zo snel je boek mocht ontvangen.

Ik zou dit boek aan iedereen willen aanraden die eens wat meer van de Chinese cultuur willen weten en erachter willen komen waarom deze lieve mensen zo hard werken!

Mingfang, je bent geen Tijgerkop meer maar een fantastische vrouw, je mag mijn recensie overal gebruiken als je dat wilt.

Ik wens je nog een heel fijn leven, succes met de workshops en alle liefs, drie Hollandse kussen van mij ♥, groetjes Linda

Rene Vogelenzang, via Facebook

Een geweldig boek dat je in één keer uitleest. Vol met leuke dingen en feiten die je nooit wist over de Chinese cultuur en denkwijzen. Je krijgt het gevoel dat Mingfang bij je is en je dit alles persoonlijk verteld. Met een vleugje humor en ontroerend op het eind.

Een aanrader!

De Leesdame

Mingfang Wang heeft een prettige schrijfstijl, ze schrijft boeiend over het wel en wee achter de schermen van een Chinees restaurant.

Het boek leest als een roman: meeslepend en ontroerend, maar ook bij vlagen humoristisch.

Lees de volledige recensie op de website van De Leesdame

Boekenbeschrijfster

Wang heeft een prettige en humoristische schrijfstijl.

Tegelijkertijd is het knap hoe de auteur het allemaal op papier heeft gezet en veel mensen deelgenoot maakt van haar leven voor en achter het luik in het restaurant.

Wang vertelt haar verhaal op een duidelijke en beeldende manier dat je haast het verhaal ingezogen wordt en daardoor heb je het boek zo uit.

Lees de volledige recensie op de website van de Boekenbeschrijfster

Boeklovers

Tijgerkop is een aangenaam relaas van een jonge vrouw die sterk in haar schoenen staat.

Lees de volledige recensie op de website van de Boeklovers