Eerlijk en soms zelfs ontwapenend vertelt Mingfang Wang over het wel en wee van een bevolkingsgroep die zelden zijn stem verheft.

-- Lulu Wang

Een onthullend verhaal uit de gesloten Chinese cultuur in Nederland

Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich wel eens afgevraagd wat er allemaal gebeurt achter het geheimzinnige luik waardoor de bestellingen naar buiten worden geschoven. Geen gemeenschap in Nederland is zo gesloten als de Chinese, maar in het boek Tijgerkop worden veel van de mysteriën onthuld.
In dit boek laat Mingfang Wang (1974) de worsteling zien die de Chinese horeca in feite is. Ze vertelt hoe ze zich elke dag staande houdt te midden van alle problemen die op haar afkomen. Om aan de dagelijkse strijd te ontkomen probeert ze haar restaurant te verkopen, maar ook dat gaat niet zonder slag of stoot.

In haar restaurant in Hilversum is Mingfang zeer gedreven om lekker eten te serveren en het haar mondige en kritische klanten zo goed mogelijk naar de zin te maken. Tegelijk levert ze een permanente strijd met diverse overheidsinstanties die haar het leven moeilijk maken. Haar personeel draagt verder nog het nodige aan de dagelijkse stress bij, maar dat blijft ze verwennen alsof het haar kinderen zijn.

De belangrijkste troef om niet aan alle leed ten onder te gaan is haar relativerende humor. Door het licht-ironische commentaar dat ze van dag tot dag geeft op haar lotgevallen leest haar leven haast als een komedie. Maar alles in dit boek is waar gebeurd. Sambal bij?

 

Dit is wat anderen ervan vinden

Het boek boeide me vanaf de eerste bladzijde al en ook als ik er niet in las bleef ik er in gedachten mee bezig.

Marjon Nobbe, Uitgelezen

Het is net alsof je met Mingfang aan een grote tafel zit, bak koffie erbij en zij vertelt. Ik heb aan haar lippen gehangen.

Linda de Haan, via bol

De auteur heeft een vlotte hand van schrijven en ze vertelt boeiend over de mysteriën van de gesloten Chinese gemeenschap.

Leeskost

Het boek leest als een roman: meeslepend en ontroerend, maar ook bij vlagen humoristisch.

De Leesdame

Wang heeft een prettige en humoristische schrijfstijl.

Boekenbeschrijfster

Lees alle recensies

Luister hoe Mingfang voorleest uit haar boek

Lees het eerste hoofdstuk van Tijgerkop

 

Mingfang in de media

Gooi en Eemlander

Gooi en Eemlander

Trouw

Trouw

Algemeen Dagblad

AD

Vriendin

Trouw

Lezen.TV

Trouw